SİVAS YAVRU KANGAL ÜRETİM ÇİFTLİĞİ TEL: 05468858919

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam58
Toplam Ziyaret952624
Facebook sayfamız


 
 

Etiket bulutu

   1   
   4   
  Türkiye kangal  
  Kangallarda Beslenme  
  Damızlık dişiler  
  Kangallar hakkında bilgi  
  2016 Kangal Yavru Satışı  
  Sivas filmi fragman  
  Hakkımızda  
  kangal belgeseli  
  3  
  kangal yavrusu fiyatları  
  satılık kangal yavrusu  
  Kangal özellikleri  
  Arşiv >>    
  Sayfanızı Da Tanıtın  
  SATILIK KANGAL  
   2   
  Kangallarda kısırlaştırma  
  Site Haritası  
  Kangal Yavrusu Satışı  
  Kangallarda gençlik hastalığı  
  Kangallarda Çiftleşme  
   3   
  Kangal yavrusu  
  Kangal yavruları burada  
  6  
  satılık kangal  
  Kangal fiyatları 2016  
  Forum  
  Satılık kangal yavruları  
  Yetişkin Kangal  
  Kangal yurtdışı çıkış işlemleri  
  İncele  
  Kangal köpeklerinde beslenme  
  Üye olmak istiyorum  
  1  
  Kangal yavrusu beslenme  
  Anasayfa  
  Domuz boğan köpekler  
  Çift tırnak özelliği kangal  
  Temsilcilikler  
  Karabaş ve boz kangal özellikleri  
  Damızlık kangal seçimi  
  Ziyaretçi Defteri  
  Kangal hastalıkları  
  Kaliteli kangal yavrusu  
  Detaylı Ara  
  kangal  
  Simit kuyruk kangal  
  Kangallarda ishal  
  Karabaş cinsi kangallar  
  Parolamı unuttum  
  Ayıboğan ve kurtboğan kangal özellikleri  
  4  
  Kangal nereden alınır  
  Kangal burada - Yaman  
  Bir tutkudur kangal  
  2  
  İletişim:  
  Kangal tuvalet eğitimi  
  Kangal isimleri  
  AŞI TABLOSU  
  Çiftlikten videolar  
  Kangal yavrusu seçimi  
  5  
  Kangal Eğitimi  
  Kangal tanıtımı  
  Damızlık erkekler  
  Devamı  
  Foto Galeri  
  Kangallarda gebelik ve doğum  
Site Haritası

Kangallarda kısırlaştırma

KANGALLARDA KISIRLAŞTIRMAKangal yavrularını şayet 4 aylıktan ufak alıyorsanız kısırlaştırma netlikle yapılamaz. Kangal köpeklerinde kısırlaştırma prosedürü anestezi ile yapılmakta ve 4 aydan ufak köpeklere bu prosedür yapılamamaktadır. Bu gibi yanlış söylentilerle sıkça karşılaşılmakta. 

Kangal köpek yavrusu çiftliklerini tercih edenler genellikle şu soruları sormaktadır? Aldığımız yavru kangallar kısırmı?

Kangal yavrularında kısırlaştırma yapılabilmesi için onun en azından 9 aylık olması gereklidir kısırlaştırma olayı kangal köpeklerinde diğer ırklarda olduğu gibi anestezi ile yapılabilmektedir . Toplum içinde yanlış bilinen ve yalnızca bir söylenti olan ‘’kangal çiftliklerinde yavrular kısır olarak verilmektedir’’ gibi bir yanlış söylenti bulunmaktadır. Yavru kangalların satışı ortalama 40 günlük ve 90 günlük arası yapıldığına göre aslı olmayan bir söylentidir.

Bir kangalı kısırlaştırmak istiyorsak şayet bir yaşına gelmiş olmalı.

Birçok kangal sahibi kangal köpeğini kısırlaştırmak talep etmekte. Kısırlaştırmanın üstünlükleri ve dezüstünlükleri bulunmaktadır.

Bunlar sırası ile:

Kangal köpeklerinde Kısırlaştırmanın Avantajları:

Östrüse bağlı sorunları önler: Hayvan sahipleri tarafından güzel karşılanmayan siklus kanaması, sık idrar yapma sebebiyle köpeğin evi kirletmesi, masturbasyon yapması, bu dönemde iştahsız ve daha sinirli olmaları, evden kaçma çabaları, kızgınlıktaki dişi köpeği yürütürken erkek köpeklerin istek edilmeyen aşırı ilgisini ortadan kaldırır, bunun yanı sıra bu esnada oluşabilecek trafik kazalarını azaltır.

Planlanmamış gebelikleri önler: Kısırlaştırma vasıtası ile başıboş köpek populasyonundaki artış, doğacak yavruların bakım, beslenme, onlara yer bulma ve bu işler için yapılan harcamaları ortadan kaldırır. Ayrıca gebelik ve doğum esnasında ortaya çıkabilecek komplikasyonları önler.

Pyometra ve diğer bazı jinekolojik hastalıkları önler: Kısırlaştırılmayan dişi köpekler hayatlarında bazı sağlık riskleri taşırlar. Örneğin ovaryum kist ve bütünörleri, prolapsus vagina ve uteri, veneral bütünör, süreğen endometritis keza pyometra v.s gibi jinekolojik problemlerdır. Köpekler ilerleyen yaşlarında pyometraya daha fazla duyarlı hale gelirler. Bu durum ilk önce hormonal sorunluluklar daha sonra enfeksiyöz faktörlerle ilişkili olmasından antibiyotik ve aynısı ilaçlar soruni çözmeye yetmemektedir. Genellikle hayat kurtarıcı yegane müdahale operasyondur. Ancak sağlıklı bir dişiyi operasyona almak, toksemili yaşlı, hasta bir köpeği operasyona almaktan çok daha güvenceli olacağından yavru alınması düşünülmeyen köpekleri erken yaşta kısırlaştırmak suretiyle bu sorunların oluşmasını engellemek mümkün olabilir.

Hayali gebeliği önler: Gebe olmayan köpeklerde fizyolojik olarak her östrüsten sonra prolaktin hormonuna bağlı olarak gelişen bir problemdur. Hayali gebelik köpekte bir gerilim yaratarak sahibinede önemli ölçüde rahatsızlık verir. Hayali gebelik geçiren bir köpekte iştah ve kilo artışı, karnın büyümesi, huzursuzluk, sinirlilik, karanlık yerlere saklanma, analık davranışları, yuva hazırlama, memelerin gelişmesi ve süt sekresyonu biçiminde belirtiler görülür. Tekrarlanan hayali gebelikler meme enfeksiyonları ve meme bütünörlerine rastlama sıklığında artışa da neden olmaktadır. Hayali gebelik gösteren köpeklerin sağaltımında kullanılan hormon preparatları pyometra biçimlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle böyle köpeklerin kısırlaştırılma- sı ile problem ortadan kalkar.

Meme bütünörlerinin oluşumunu azaltır: Meme bütünörleri tüm yaşlı dişilerde son derece sık görülür. Her çiftleşme sezonunda hayali gebelik geçiren ve memelerinde süt üreten dişilerde giderek meme bütünörü riski daha da artar. İlk östrüsten önce (pubertas öncesi) kısırlaştırılan dişi köpeklerde meme bütünörlerine daha az rastlandığı bildirilmiştir (1).

Hormonal nedenlere bağlı davranış sorunluluklarını giderir: Köpeğin saldırganlığının, net olarak sahibinin ya da eğiticisinin kontrolü altında bulunması gerekir. Ancak bazı köpekler ne kadar iyi eğitilmiş olursa olsun sahiplerine karşı sinirli ve saldırgan davranışlar gösterebilir. Bu durumun giderilmesine yardımcı olmak amacıyla köpeklerin kısırlaştırılması tavsiyelmekte ve kısırlaştırılan köpekler daha iyi huylu ve eğitim almaya arzuli olmaktadırlar (3).

Kangal Köpeklerinde Kısırlaştırmanın Dezüstünlükleri:

Seksüel siklusun geriye dönüşümsüz olarak yitirilmesi: Kısırlaştırma sırasında uterus ve ovaryumlar total olarak alındığı için dişi fertilitesini yitirmektedir. Bu nedenle kısırlaştırma tekniği hayvan sahiplerine,”geriye dönüşümü olmayan, kalıcı bir teknik” olarak tanıtılmalıdır.

Kilo artışı: Kısırlaştırmadan kaçınmanın en yaygın sebebi operasyon sonrası köpeğin kilo alacağı kaygısıdır. Kısırlaştırıldıktan sonra köpeğin yedirilen yemeklerden daha çok yararlanacağı gerçeği doğrudur. Ancak genç ve yaşlı köpeklerin kısırlaştırılmasından sonra meydana gelen kilo artışının farklı olduğu ve yaşlı köpeklerin bu operasyondan sonra genç köpeklere göre daha çok kilo aldıkları bildirilmektedir. Bu farklılığın sebebi yaşlı köpeklerin enerji tüketimleri az olup yalnız enerjiden zengin gıdalarla beslenmeleri sonucu enerji fazlası vücutta yağların çoğalmasına buda şişmanlamaya neden olmaktadır. Bu nedenle kısırlaştırma operas- yonunu takiben köpekler Aralıklarla tartılmalı, bol sebzeli gıdalarla beslenmeli ve sportif faaliyetler yaptırılması ile en uygun kiloda tutulabilirler.

İdrarı tutamama (=üriner incontinens): Kısırlaştırma sonrası köpekte enfeksiyöz ve nörolojik bir problem olmadığı halde uykuda ya da uykunun dışında iken idrarını kaçırma problemina sıkça rastlanılmaktadır. Bunun sebebi ovario-histerektomi sonrası gelişen üretral sfinkterik yetmezliktir. İsviçrede yapılmış bir çalışmada 412 adet kısırlaştırılmış köpekten 83 (%20.1)’ünde operasyon sonrası idrar kaçırma problemu ortaya çıkmış ve bu olguların %74.7’si kısırlaştırmadan sonra ilk 3 yıl içerisinde biçimlenmiştir. Üriner inkontinens’e 20 kg’ın altındaki köpeklerde rastlama oranı %9.3 ve 20 kg’ın üzerindeki köpeklerde ise %30.9 olarak belirlenmiştir. Ayrıca kısırlaştırılan köpek ırkları içerisinde ençok boxer (%65.0)’lerde bu problemle karşılaşılmıştır. Bu tip olguların ilaçlarla tedavisinden yüksek oranda etkin sonuçlar alınmaktadır (2).

Deri ve kıllarda değişiklik: Köpeklerde doğal olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak suretiyle yılda iki kez kıl ve tüyler kendi kendine dökülür. Kısırlaştırılan köpeklerden bilhassa uzun tüylü ırklarda (örnek olarak; cocker, collie v.s) östrojenik hormon yetersizliğine bağlı olarak deride kuruma, pullanma ve kahverengi lekeler biçimlenebilir. Aynı zamanda boyun, kulaklar, perineum, kuyruk ve sıra dışıite bölgelerindeki kıllarda incelme, basit kırılma, renklerinde açılma, kıl dökülmesi ve tüylerin uzamasında yavaşlama gibi belirtiler görülebilir. Böyle olguların sağaltımında kısa süre etkili ve düşük dozlarda östrojen preparatları kullanılır. Vit.A, Vit.B karmaşık, çinko, kükürt programları da yararlıdır.


Sayfa etiketleri: kangal kısır, yavru kangal kısırlaştırma, çiftliği, kısır yavru kangal, kangal yavruları çiftlikte kısırlaştırılıyormu, yavruların kısırlaştırılması, kangallarda kısırlaştırma